Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2021 12:17 - УБИЙСТВО! Шеф в АПИ участва катастрофа с два трупа (проф. Олег Асенов се возил в скъп джип на фирма с поръчки за милиони)
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 14.05.2021 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

ДНЕСМНЕНИЯ УБИЙСТВО! Шеф в АПИ участва катастрофа с два трупа (проф. Олег Асенов се возил в скъп джип на фирма с поръчки за милиони)

imageОт Admin на 13.05.2021
 
 На 20 април 2021 г. сутринта, при крайпътната бензиностанция в село Микре, Ловешка област, на главния северен път от София за Варна става тежко пътно-транспортно произшествие (ПТП). Чисто нов автомобил Audi Q7, регистрационен номер СВ 5951 ВХ удря челно малка „Мазда“ (с ловешка регистрация – ОВ 1174 АХ).

Пътуващите в „Мазда“-та 59-годишен мъж и 55-годишната му съпруга загиват на място. Шофьорът на „Ауди“-то (26-годишна жена) е приета в болница, но без тежки наранявания. И двата автомобила са деформирани до неузнаваемост, предаде terminalno.com.

При други обстоятелства за това ПТП щеше да се говори и пише и до днес. Загинали са двама души. Произшествието е станало в пътен участък, в който има ограничение на скоростта от 50 км/ч.

Щеше да се изяснява вината на участниците, щеше да има пътни полицаи, прокурори и следователи, които да дават интервюта в медиите. Щеше да се обсъжда, как е могло да се стигне до толкова тежък инцидент на път с такова ограничение на скоростта, щеше да има настоявания за проверка на близките камери за нарушения.

Спомняте си какво стана при трагичния инцидент с Милен Цветков точно преди година. Часове по-късно в мрежата се появиха клипове от инцидента от близките камери за видеонаблюдение. Прокуратурата поиска незабавно задържане под стража на шофьора на автомобила, блъснал колата на журналиста. За 24 часа беше задържана дори собственичката на този автомобил.

Заради подозрения, че била дала умишлено ключа на сина си, въпреки че била знаела, че е под влияние на наркотици. Нищо подобно не се случи при случая в с. Микре. Понеже сюжетът се развива в България, можете да се досетите защо това е така. Явно някой „неслучаен“ е управлявал или се е намирал в „Ауди“-то.

Познахте… В чисто новия автомобил Audi Q7 се е возил проф. Олег Асенов. Много интересно е и чий е автомобилът. Но всичко по реда си…

Най-напред – кой е Олег Асенов?

Повечето от вас вероятно не знаят кой е Олег Асенов. А той ръководи изразходването на милиарди левове публични средства. Десетки пъти повече, отколкото харчат на година Министерството на културата, БНТ, БНР и БТА, взети заедно. Защото Олег Асенов е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

АПИ е администрацията, през която се харчат гигантски за българските условия бюджети. Например през държавното „Автомагистрали“ ЕАД. За последните 3 години държавното дружество е получило 4.5 милиарда лева (не милиона, милиарда) за пътно строителство. Използва се вратичка в Закона за обществените поръчки, създадена от управляващите от ГЕРБ и присъдружните им „Обединени патриоти“, с помощта на клиентелистката ДПС.

Така държавно дружество с няколко десетки служители и техника колкото за средно голяма българска „изкопчийска фирма“ превъзлага договори за милиарди на приближени до управлението пътностроителни дружества. Раздава и огромни аванси – в размер на до 100% от договорите.

Правилно разбрахте – „Автомагистрали“ ЕАД сключва договор за изпълнение на строително-монтажните работи за определен пътен участък с фирмата за пътно строителство „Х“ и ѝ плаща авансово 100% от цената по договора. Вероятно, за да е сигурна държавата, че работата ще бъде свършена. Шега, но ситуацията не е смешна.

Олег Асенов е и човекът, който лично ръководеше Националното ТОЛ управление доскоро. Сега то просто му е директно ресорно подчинено като член на УС на АПИ. Както много пъти сме писали в ТерминалНО, ТОЛгейт е безспорно най-голямата далавера по време на целия преход в България.

При ТОЛгейт става въпрос за това, че би трябвало около 1 милиард лева да влизат във фиска всяка година от електронни винетки и ТОЛ такси. А влизат само около 350-380 милиона годишно. Къде потъва остатъкът до милиарда знаят само тези, които са на входа и на изхода на ТОЛ системата в България – частната австрийска фирма-изпълнител на националната ТОЛ система. И Олег Асенов вероятно.

Олег Асенов дължи своето израстване в държавната администрация изцяло на тази частна австрийска фирма-изпълнител. Ето защо.

Поръчката за ТОЛ системата

На 5 април 2016 г. председателят на Управителния съвет на АПИ (тогава Лазар Лазаров) открива обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси (електронна винетка и ТОЛ).

Прогнозната стойност е 200 милиона лева. Поръчката се провежда до края на следващата 2017 г., преминава през множество обжалвания и перипетии и представлява истински каталог на нарушенията на българското и европейско право в обществените поръчки. Но не това е темата ни тук. Става въпрос за Олег Асенов.

На сцената в АПИ и ТОЛгейт той се появява на 17 август 2017 г. Тогава председателят на УС на АПИ (по това време – Дончо Атанасов), издава заповед за членския състав на комисията за разглеждане, оценка и класиране на офертите в поръчката за проектиране и изграждане на ТОЛ системата.

С тази заповед за член на комисията е назначен и проф. д-р инж. Олег Асенов – доктор по компютърни мрежи и информация и професор във Великотърновския университет. Забележете, по това време Олег Асенов е назначен като външен експерт в комисията.

По това време той е директор на Института за перспективни изследвания (какъвто и да е този институт) във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ (ВТУ). Станал е доктор, главен, старши асистент и доцент в клона на Техническия университет в Габрово, откъдето и произхожда семейството му. А то, собствено, според негови земляци, е свързано с комунистическите служби за сигурност.

В края на 2017 г. комисията, чийто външен експерт е Олег Асенов, си е свършила работата. От процедурата са отстранени всички участници, които биха могли да конкурират фаворита на управляващите за изпълнител в поръчката за проектиране и изграждане на ТОЛ системата. Консорциум от дъщерни фирми на австрийската Kapsch AG („Капш“) е класиран на първо място и обявен за изпълнител от комисията.

АПИ подписва договор с Капш за 180 милиона лева с ДДС. Успоредно с това, Олег Асенов е  назначен за ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в ТОЛ управлението на агенцията. Капш започва да изгражда ТОЛ системата (договорът е подписан на 15 януари 2018 г.), а Олег Асенов започва да ръководи в АПИ именно отдела, който „контролира“ изпълнителя.

За една година Капш не успява да завърши абсолютно нищо от договора си за изпълнение на стойност от 180 милиона лева с ДДС. В началото на 2019 г. се въвеждат електронните винетки и провалът е огромен.

Дори сайтът на АПИ за продажба на е-винетки не проработва. Борисов е бесен от провала и уволнява трима – члена на УС на АПИ Веселин Давидов, отговарящ за електронната система за събиране на пътни такси, Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Олег Асенов „отървава кожата“. Случайност? Едва ли. Според запознати негови колеги, именно той е човекът, който гарантира на Капш и неговите български партньори (сред тях е и един корпулентен бивш народен представител от ДПС), че проектът ще бъде довършен и всички ще си получат парите. Асенов дори е повишен – в шеф на Националното ТОЛ управление, а от 25 юли 2019 г. става и член на УС на АПИ.

Чий е автомобилът, в който е бил Олег Асенов на 20 април 2021 г.?

Не е никак странно, че Олег Асенов се е намирал в „Ауди“-то. ПТП е станало на пътя София – Велико Търново, а Асенов е все още професор от ВТУ. Има и близки роднини в Габрово. Той пътува по този маршрут много често. Въпросът е какво е правил именно в това „Ауди“ и чие е то?

Според нашето разследване въпросното Audi Q7, с регистрационен номер СВ 5951 ВХ принадлежи на Мариян Стефанов Хамбаров. Това е единият от двамата представители на консорциум – Дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Лирекс БГ – Сектрон“ и търговски директор на „Сектрон“. Консорциумът е съставен от двете най-успешни компании в обществените поръчки в областта на видеонаблюдението и свързаните с него информационни системи у нас.

Според търсачката в платформата BIRD консорциумът до края на 2019 г. е сключил 32 обществени поръчки за почти 4.35 милиона лева. Възложителите са само двама – Столична община и МВР. Тоест колата е собственост на търговския директор на „Сектрон“ и представител на консорциума.

Поотделно, Лирекс БГ ООД и Сектрон ООД са още по-впечатляващи в областта на обществените поръчки. Лирекс БГ, например, регистрирана през 1991 г., според платформата www.bird.bg е реализирала 661 обществени поръчки между началото на 2007 г. и края на 2019 г. за общо почти 240 милиона лева. Сектрон ООД, регистрирана през 1990 г., пак според платформата www.bird.bg, е изпълнила 100 обществени поръчки за почти 34 милиона лева.

Собствениците на Сектрон ООД – това е семейна фирма на бащата Павел Виденов и неговият син Георги – притежават и охранителната компания, работеща с търговската марка „СОТ 161“. Собственикът на автомобила, в който е бил Олег Асенов – Мариян Хамбаров – е не само търговският директор на „Сектрон“, но и техен доверен човек.

Къде тук е Олег Асенов?

През август 2017 г., както видяхме по-горе, Олег Асенов е все още „външен експерт“. Например в следната поръчка: „Изграждане на Система за видеонаблюдение и аналитична обработка на видеоинформация за зони за сигурност с висок рисков потенциал на територията на Столична община“. Спечелена е от „Сектрон“ ООД. За малко под 1.7 милиона лева. Кой мислите е външен експерт в комисията, назначена лично от Кмета на Столична община (Йорданка Фандъкова)? Познахте – Олег Асенов.

През май 2018 г. Столична община организира друга поръчка. Предметът ѝ е следният: „Доставка и въвеждане в експлоатация на стационарно-преносими уреди за осъществяване на контрол на пътното движение“. Единствен участник е … Сектрон“ ООД.

А външен експерт, назначен със заповед лично на Кмета на Столична община (Йорданка Фандъкова), е Олег Асенов.

Въпросите, които ТерминалНО поставя пред компетентните власти в България

Катастрофата от 20 април тази година и налага да зададем публично на разследващите органи в България следните въпроси във връзка с участието на Олег Асенов в нея. Изпращаме тези въпроси и на КПКОНПИ, прокуратурата, както и на Министъра на регионалното развитие и благоустройството:

Разследвано ли е как и защо Олег Асенов е бил в автомобил Audi Q7, регистрационен номер СВ 5951 ВХ сутринта на 20 април 2021 г.? Кой му е предоставил възможността да пътува в този автомобил? Правил ли го е и друг път?

Може ли да бъде засечен и в други случаи по камерите на МВР – „Пътна полиция“ и на АПИ автомобил Audi Q7, регистрационен номер СВ 5951 ВХ по маршрута София – Велико Търново (Габрово) и обратно? Може ли да бъде разпознат по изображения в тези камери Олег Асенов като шофьора в този автомобил?

Има ли сигурни доказателства, че 26-годишната дама в Ауди-то е управлявала превозното средство, а не самият Олег Асенов? Изображения от камери? Свидетели?

Разпитани ли са свидетели, които могат да потвърдят, че всъщност Олег Асенов е ползвал Audi Q7, регистрационен номер СВ 5951 ВХ като свой собствен автомобил?

Заема ли Олег Асенов висша публична длъжност по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ)?

Има ли облага от материален или нематериален характер за Олег Асенов, ако ползва автомобил за над 200 хиляди лева, собственост на лице, представител на икономически оператор, в чиято полза е гласувал или решавал Олег Асенов в обществени поръчки за милиони?

Има ли възможност Олег Асенов, в качеството си на член на УС на АПИ да унищожи или манипулира кадри или изображения в базата данни на камерите на АПИ от ТОЛ системата? Ако е така, взети ли са мерки това да не бъде допуснато?

Не е ли необходимо, докато трае разследването на компетентните за това власти в България за смъртта на двама български граждани, Олег Асенов да бъде отстранен от длъжност?

Очакваме отговорите на компетентните институции.




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741340
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031