Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2023 09:04 - Похвално слово за император Юстиниан Велики, който изгради Голямата базилика в Плискова
Автор: iliyanv Категория: История   
Прочетен: 3597 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Похвално слово за император Юстиниан Велики, който изгради Голямата базилика в Плискова. Най-важното ми научно изследване през 2022 година за късноантичния произход на монументалното строителство в Плискова, включително Голямата базилика. Чиито строител вероятно е имп. Юстиниан Велики. Класика в жанра: единство на извори и археологически доказателства, добити в продължение общо на повече от 50 години легални разкопки, публикувани в издания на Българска академия на науките. На пръв поглед обема от 40 страници изглежда внушително, но е съзнателно минимизаран само до няколко по-важни акцента, за да не се претоварва излишно с информация обикновения читател. Поради ограниченията на блог.бг изследването ще може да се чете чрез линк към фейсбук. И няколко задължителни думи за общото информационното затъмнение по темата. Живея и работя в немалък български град с богата регионална библиотека. Въпреки това бях принуден да търся и достигна до  90% от споменатите в изследването научни публикации чрез поръчка на фотокопия от Националната библиотека в София.

За пръв път в посветена на Плискова българска историография, използвам принципно нов доказателствен инструментариум в добавка  към изворите и археологическите свидетелства -  литургични правила и практики на Константинополската патриаршия, както  и техните строително-архитектурни съответствия в християнското храмово строителство – атрий и баптистерий. А Плискова, чрез Марцианополския епископат  е част от диоцеза Тракия, пряко подчинен на патриарха на императорския град. През целия „тангристкия” VIII и първата третина на IX век на територията на делиорманска Прабългария -   Мизия и Малка Скития - за „прабългарските” християни са функционирали обичайно  две автокефални митрополии – Одесос и Томи, както и 23 епископии –  сред които тези в Марцианопол, Абрит, Нове, Доростол, Трансмариска, Капидава, Тропеум,  Апиария, Залдапа и Дионисопол;  и по всичко личи, че езичници и християни са съжителствали мирно и безпроблемно до публикуването на  местния указ за забрана на езическия култ от архонта Муртаг през 831-834 година.

Важен бонус в изследването  е най-ранната „кирилица” и българско наречие на Балканите, установени върху камък от началото на VII век. Което е в пълна хармония с българските наименования на Плискова и Преслаб, дадени им още по времето на Константин Велики. А също и с категорично доказаните ватикански ментета Кирил, Методий и Климент Охридски от Неохрид.

И още една тъжна констатация: всички по веригата - от провинциалната делиорманската академичност в Шумен до софийската върхушка на БАН, а в миналото и ЦК на БКП, са участвали и продължават да участват съдружно и организирано  в най-мащабната научна измама в българската история – за прабългарския произход на „аулите” Плискова и Преслаб. С това намеквам, че няма да стане само с ядене и осмиване на „научни” недоразумения от сорта на Чобанов и Стамов. Бъдещи промените в окарикатурената официозна българска история могат да се постигнат само чрез законодателни мерки.

https://www.facebook.com/groups/381627082345236/permalink/1545715935936339

 

 

 




Гласувай:
2



1. stiraks - Помияр
17.03.2023 09:15
колко ти платиха за постинга, а?
цитирай
2. gardener - Ау, какъв конфуз,
17.03.2023 10:50
Ама този град го е строил наш си Цар от нулата, цар начетен, културен и образован - писател и как да кажа ... не само наш, ами и на т.н."византийци". С такъво мислене, другарю Парапутин ли си, утрин ще пишеш, че България, нашата православна Родина са я правили македонци и кумански племенни вождове - ИЛИ АРМЕНЕЦЪТ(КАНАДСКИ) ОТ ПО ДОЛУ, а не бива така, как това младо поколение от патриоти ще се гордее, че е родно, наше поколение, а не плод на някаква метисизация между народите - никак няма да се гордеем, а трябва да се гордеем, че сме убавите на Земята, поне на нашата си Земя, чужда не щем, но и нашата не даваме, освен, ако ни наредят да я пуснем за краварски бази на окупаторите, дето още бият негрите и еврогейците, които практикуват неправославна любов, содомитска, пу, да ме прощава ... за мръсната ми уста, утре хлеб ще ям с тая уста, ако не ни разстрелят, де.
цитирай
3. kirk - Ти уби детското в душите ни
17.03.2023 13:55
Засрами се, бе, перверзен истинолюб такъв!!!
А сега сериозно - на времето подпомогнах един младеж от Хасково, който разобличи аферата с първите каменни надписи на кирилица, макар че брошурката му излезе само в 1000 бройки тираж. Потърси си издател, а?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliyanv
Категория: История
Прочетен: 350908
Постинги: 69
Коментари: 440
Гласове: 231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031