Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02 13:45 - Кана сюбиги. Размисли за безграничността на простотията
Автор: iliyanv Категория: История   
Прочетен: 6726 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 10.02 08:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Един блогов „историк” и плагиат, известен с това, че мисленето му причинява главоболие и стомашни спазми, се е заел да се „изяви” и по въпроса за словосъчетанието „канасюбиги”. В трагикомедията са се включили и немалка част от мучащия елит на раздел „История”: щапаров, квк55, паназмея, данчотъпото и други. Кулминацията на малоумието е фразата „Биг, в съхранения и до днес староБългарски в Украйна,  е БОГ!”. Всъщност профанската идея на плагиата дори не е негова, а принадлежи на един иначе един много добър историк – К. Гербов. Една бърза справка в Старобългарския речник и Речника на патриарх Евтимий показва, че няма такова животно като думата „биг”. Нашите предци са използвали единствената дума „богъ”, както и всички нейни производни, на които е корен: богат, богатство, богословец, богоявление и др. Трябва да разочаровам блоговото безмозъчие  и с едно известие на Катакалон Кекавмен (ок. 1020 – 1080) , византийски автор, военен деец и писател, внук на българския болярин при царуването на Самуил - Димитър Полемарх, който очевидно е знаел добре български език. В неговия „Стратегикон”, ГИБИ VII, стр. 12 четем прелюбопитното известие:  Bulgari  divitem  β ο γ α τ ο ν  nuncupant -

Българи наричат имотния „богат” 

„...Във всичко се застъпвай за нуждаещия се. И наистина богатият е бог за бедния, понеже го облагодетелства. Затова и българите наричат имотния – богат (β ο γ α τ ο ν), което значи богоподобен.” 

А сега по същество. Как може да се раздели словосъчетанието „канасюбиги”?  Освен отпадналото по филологически причини „канас  у биги”, остават поне още два интересни варианта: „канас юбиги” или „кана сюбиги”. Вторият вариант е свързан с латинската дума subigo „субиго” – завоювам, подчинявам (иго – владичество). Т.е. архонта Муртаг се е титулувал допълнително с домашната титла „кана завоевател”, а не „къняз у бога”.

 

Ние обаче,  освен с филоложки доказателства, разполагаме и с археологически такива. Най-престижните от тяхв тази посока са върху камък и метал. Например в надпис № 1 от Филипи  отлично  е запазено съчетанието  „κανα βοιλα”. Известния моливдовул на Михаил багатур потвърждава тезата ни с надписа: MIXA | IΛBAГАТ | OVPKANA | IPTXΘV | NOC
Гласувай:
51. notfun - Тук е пълно с луди,с претенции.
09.02 15:08
Хора, които, години наред
и цял живот,не могат да подредят
пъзела в главата си
гледката, е покъртителна

цитирай
2. dobrodan - Фотографе,
09.02 15:31
аз да питам, търновският надпис на Омуртаг на ГРЪЦКИ ИЛИ НА ЛАТИНСКИ Е ИЗПЪЛНЕН?
ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ДАНЧОТЪПОТО ЩИ ДАМ, ЧОБАНИНО?
Един път те похвалих - толкоз беше!
цитирай
3. shtaparov - Не разполагате с никакви доказа...
09.02 18:26
Не разполагате с никакви доказателства: КАНА е със съвсем друго значение и няма общо с думата КАНАС освен ако не искаш да кажеш,че зад тази титла се крие боилът на князете (който ръководи князете) или боил,който е назначен от княза (а кой боил не е назначен от него?). Съвтавката КАНАР в думата КАНАРТИКИН не доказва твоята теза,а моята- спомни си превъзнасяния от тюрколозите прехор З-Р и Р-З,който обаче го е имало и при микенците играе роля тук,при което в диалектна форма е можело да кажеш КАНАР наместо КАНАЗ!
цитирай
4. iliyanv - Пуснах коментарите на двамата дебила по изключение
09.02 19:07
Блога ми не е селско сметище и пускам само обосновани и аргументирани мнения, които могат да спомогнат за изясняване на научната истина. Но пък читателя трябва да види изявите на двамата невежи дебила, които не знаят простото житейско правило: "Ако си държиш устата затворена, никой наоколо няма да разбере колко си тъп".
цитирай
5. bgstarina - Забележка
12.02 12:39
Проблемът с това тълкувание е, че не отговаря на гръцкия превод на званието, засвидетелстван например в надписи №57 и №58 на Муртаг и Маламир (Бешевлиев В. V. Строителни надписи (№ 55—58) // Първобългарски надписи. София: БАН, 1992. – стр. 206-226; 269), а именно „ὁ ἐκ Θεοῦ ἄρχων“, т.е. от Бога (поставен) владетел. И не става ясно защо Симеон и Борис вече са наричани князе (например в „За буквите“ от Черноризец Храбър, вж. Стоянов, С., Янакиев, М., Старобългарски език. Текстове и речник, изд. „Наука и изкуство“, София, 1976).
цитирай
6. iliyanv - Нещо ти ти губи истината за "князете"
12.02 15:21
"За буквите" е абсолютно долнопробно менте от третата третина на 16 век.
https://iliyanv/history/2021/12/20/falshifikatyt-za-bukvite-o-pismeneh-ot-chernorizec-hrabyr.1794714

А драмата с "от Бога владетел" просто ме разби. Титула "кана субиги" защо трябва да дублира "от Бога владетел"? И какво би станало - манджа с грозде "княз от бога от бога архонта" Муртаг?
цитирай
7. shtaparov - "За буквите" е абсол...
12.02 23:51
iliyanv написа:
"За буквите" е абсолютно долнопробно менте от третата третина на 16 век.
https://iliyanv/history/2021/12/20/falshifikatyt-za-bukvite-o-pismeneh-ot-chernorizec-hrabyr.1794714

А драмата с "от Бога владетел" просто ме разби. Титула "кана субиги" защо трябва да дублира "от Бога владетел"? И какво би станало - манджа с грозде "княз от бога от бога архонта" Муртаг?

Никаква "кана" нито "стомна" няма в Българските титли- в арабски средновековни извори пише,че титлата на нашите владетели е КАНАЗ т.е. КЪНЯЗ!
цитирай
8. andorey - Чуй този украински шлагер, ако не си ...
13.02 03:25
Чуй този украински шлагер, ако не си го чувал и виж колко пъти казват - и , в думите вместо о, у, а, е и т.н...
https://youtu/NGorjBVag0I
цитирай
9. atil - Това наистина е словосъчетание от ...
13.02 09:21
Това наистина е словосъчетание от две думи.
Като едната дума е титла на държавен глава а другата дума е военно звание на Главнокомандващия от Първото българско царство - каганата.
През второто царство това военно звание е - Главен воевода. Става дума за "сюбиги". А Кан, кана , каган е титлата на държавния глава.
Той не винаги е "сюбиги", т.е.Главнокомандваш.
Така например при Калоян, сюбиги- главен воевода е бил Манастър-Коца.

Само че словосъчетанията и титлите от Първото царство не са на славянски или латински език а булгар-тюркски.
А всички вие не държите сметка затова, и почвате да се репчите и да се правите на учени, бягайки настрани или наобратно от решението на проблемите и загадките.

А в редица каменни надписи в прав текст е казано какво е архонт, на гръцки архонт а на български - кана субиги. В самите надписи в прав текст го посочват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliyanv
Категория: История
Прочетен: 274677
Постинги: 56
Коментари: 379
Гласове: 217
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930