Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2016 15:04 - Сензация: първа среща на живи дунавски и волжки българи
Автор: iliyanv Категория: История   
Прочетен: 5282 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 11.02.2016 11:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 И се срещнаха на брега на великата българска река Болга  след дълга разлъка:  душа с душа братска, кръв с кръв родна. И се срещнаха и се не познаха.

 

Годината е 1914. Двама мастити български историци – проф. Йордан Иванов и набедения за патриарх на българската история проф. Васил Златарски тръгват  по дирите на изгубените български стари извори и книжнина. Но не тръгват  към румънски и молдовски библиотеки или атонски и македонски манастири, а към меката на българската история – Петербург и Москва. Всъщност в мотивите на Златарски имало дребен битов елемент – на държавен масраф да прибере вещите на починалия си брат и спонсор, ген. лейтенант от руската армия Стефан Златарски, починал през 1912 година в Нижни Новгород. Български офицер и руски агент от 1884 година, кап. Стефан Златарски е активен участник в преврата срещу княз Александър Батенберг. Успява да избяга от  съдебно преследване  и се установява при господарите си в Букурещ, където отново взема дейно участие в подготовката и организацията на русофилския опит за военен преврат от 1887 година. Поради  което и по съвкупност от двете участия във военни заговори получава от българския съд задочна смъртна присъда за предателство срещу родината си. Оставил скромно наследство от двадесетина маслени платна, та мисията на Васил Златарски била да  прибере картините в България. По време на престоя Златарски изпълнил семейната заръка,  след  което двамата с колегата си продължили  пътуването до старините на град Булгар. През 1931 година проф. Йордан Иванов публикува няколко разказа за впечатленията си, събрани от това пътуване. Публикувам един откъс от очерка  „Сегашните „Българи” при Волга”, който поради фундаменталното си значение за българската  история би трябвало да бъде написан със златни букви върху гранитни  плочи, които да се поставят  пред входа на Националния исторически музей  и БАН.

Сегашните „Българи” при Волга -  Йордан Иванов

„ Беше  през пролетта  1914 година. Аз и колегата проф. Васил Златарски обикаляхме из руските книгохранилища да дирим старобългарски и руски ръкописи, засягащи българското минало и книжнина. От Петербург заминахме  с железницата за Рибинск, дето се качихме на параход и се спуснахме по Волга....

След 36 часа плаване стигнахме в Нижни Новгород. Параходът трябваше да  чака там половин ден и ние слязохме да разгледаме града. Далеч пред погледа са се прострели  водите на великата руска река, широка и необятна като душата на северния славянски народ. Множество параходи и шлепове сноват по Волга. По нейния бряг, край града, купища стока се товари и разтоварва. Ето там, по дългото пристанище, босяците на Максим Горки, подпомагани от дружно изпълявани  припеви, ритмично дигат и слагат тежки товари. По едно време вниманието ни се спря на две пъргави деца с мургави лица и  черни като въглен очи. Те не приличаха нито на плавите руси, нито на матовите татари.

– Батюшка! Копеечку ... обърна се умолително едното от тях. – Гледай, Златарски – рекох на другаря – гледай  тези просячета  каква ли са раса ? Не изглеждат на татарчета. На въпроса какви са по народност , децата ни отговориха свенливо „Мы болгары.”

 – Чуваш ли , Златарски? Българи!... Пак ги питаме, пак същия отговор. Без да се бавя, аз посегнах и улових детето, дадох му пари, но то се изплаши и се дърпаше, докато най-сетне се изплъзна от ръцете ми. Едва изтръгнах две-три думи от него  - че родителите му живеят там долу, край Волга, дето имало и други българи около двадесет къщи.

Веднага  след това ние се насочваме край реката, за да питаме за нашите волжки сънародици, за съплеменниците на Кубрат и Аспарух. На един площад стои полицай – городовой. Спирам се при нето и почвам да го  питам какви инородци живеят в Нижни Новгород. Той изрежда татари, тези, онези, но за българи нищо не споменава. Тогава му задавам направо  въпроса , дали има българи и какъв език говорят. – Да, има малко, те говорят български -  отговори той. Повече подробности н е научихме....
И наистина в Казан узнахме за наша най-голяма изненада, че с името „българи” там се наричали циганите. Едва сега разбрахме нашата заблуда с мургавите просячета в Нижни Новгород”.

image

Волжки българчета - артисти

 

 




Гласувай:
6



1. shtaparov - Интересна история, но има нещо гн...
11.02.2016 01:19
Интересна история,но има нещо гнило в нея: днес никой съветски "историк" или тюрколог не казва Волжките Българи и циганите да са имали нещо общо помежду си,а всеки сочи за наши "роднини" татарите,които пък тук са изрично посочени като народ различен от Българския. Татарите в Казан и Нижни Новгород с името Българи "назовавали" циганите,но самите "цигани" не знаели това и сами се наричали Българи а днешните казански "Българи" и дума не са чули за подобни истории! Според мен цялото това съобщение е пропито с недомлъвки и недоразумения а нашите учени,тръгнали да издирват Български следи при Волга открили най-после такива,но не си направили труда да отидат при самите Българи и да проверят какъв е бил техният Български език,за който им споменал срещнатият градски полицай. Не искам да обвинявам забележителния учен Йордан Иванов в некоректност но фактът,че са открили най-после Българи и са стигнали на метри от тях,без да отидат да ги видят лично е меко казано смущаващ.
цитирай
2. iliyanv - Мдаа,мдаа,
11.02.2016 08:37
аз не казвам, някой да твърди че циганета и волжки "българи" имат нещо общо. Просто се бъзикам с тукашната ветовско-делиорманска академична мисъл.
Амчи как да открият "българи" и "български език", при очевидната им липса в района? То, дет се вика - от това по-голямо доказателство - здраве му кажи.
цитирай
3. shtaparov - А истински ли са поднесените в ст...
13.02.2016 18:36
А истински ли са поднесените в статията събития,или са измислени специално заради бъзика с "капацитетите"?
цитирай
4. get - - Щапаров - виждам, че тук нещата опират не толкова до ... ?
13.02.2016 19:45
shtaparov написа:
А истински ли са поднесените в статията събития,или са измислени специално заради бъзика с "капацитетите"?


... История, а до публицистика? Защото, както Ветовският прабулгарин, се е запънал в "доказателствата си", че тази част от народа ни наричани Българи е била тюркска по произход и език ... то опониращият му ... и държа да отбележа ВСЕ ОЩЕ УВАЖАВАН ОТ МЕН Илиан - се е заел да доказва, че станалото СЛЕД СЕДМИ ВЕК "миксиране" на населението от Приволжие население е САМО ТЮРКСКО и НЯМА НИКАКВИ ПОДАТКИ - Някога то да е било ЕВРОПЕЙСКО (ерго разбирай РОДСТВЕНО на нас БЪЛГАРИТЕ ?)!

- В една такава ситуация е изпаднала(след научната Конференция от 2001 г.) велико-руската и тюрко-татарската(казанската) исторически науки в ОПИТА ИМ да припишат ЗА СВОИ - населението създало ИМЕНКОВСКА КУЛТУРА ... а с това и прото-образа на държавата известна, като България на Волга?!

1. Велико русите, в панславянските си исторически напъни искат да изкарат "именковци" за "славяни" влизайки в разрез с Концепцията си, че ДО ШЕСТИ ВЕК "славяните" се поселявали "Припятските блата" с присъщата им "пражко-корчакска" и НАЙ-ИЗОСТАНАЛА от Всички известни й и съпределни материално-археологически култури ... в противовес с казанско-татаристките учени, които пък доказват ЧЕ ОЩЕ ОТ ПЪРВИ ВЕК ... номадите "тюрки" са изоставили скитническият живот (в юрти) преминали към уседнал живот и създали ЗЕМЕДЕЛИЕ, което е с алтернатива (имащо аналогия) единствено в Римската материална култура от Балкани и Прикарпатие ?

- Уважаеми Илиане, отново апелирам ... към трезвост и вслушване в чужди мнения ... по отношения не само на материални паметници а и на писмени такива - приписващи на именковско население ЕВРОПЕИЗЪМ под термините "сакалиба" - Което няма как да е "славяни" - по причина, ако изобщо е имало "славяни" - то МАТЕРИАЛНИ СЛЕДИ от ПРЕСЕЛЕНИЕ на такова население в ранните Първи и Втори векове ЛИПСВАТ?

- Още веднъж с уважение - от мен!
цитирай
5. iliyanv - Щапаров,
15.02.2016 09:06
Бъзикът си е бъзик, истината си е истина.
Ето очерците на проф. Йордан Иванов:

http://www.bulgari-istoria-2010/booksBG/J_Ivanov_Volzki_balgari.pdf

Гет, никъде не твърдя за миксиране на населението при Волга и Кама. Тези туземци са тюрки от времето на дядо Адам и неговите наследници. Време е да се каже сбогом на предразсъдъците и заблудите. За сакалибата ще напиша отделна тема. Напиши я и ти. Ще се радвам на всяко друго, но държа да подчертая - аргументирано и подплатено с доказателства мнение.
цитирай
6. shtaparov - Бъзикът си е...
17.02.2016 19:08
iliyanv написа:
Бъзикът си е бъзик, истината си е истина.
Ето очерците на проф. Йордан Иванов:

http://www-istoria-2010/booksBG/J_Ivanov_Volzki_balgari.pdf

Гет, никъде не твърдя за миксиране на населението при Волга и Кама. Тези туземци са тюрки от времето на дядо Адам и неговите наследници. Време е да се каже сбогом на предразсъдъците и заблудите. За сакалибата ще напиша отделна тема. Напиши я и ти. Ще се радвам на всяко друго, но държа да подчертая - аргументирано и подплатено с доказателства мнение.

Благодаря- това се оказа чудесен източник на изворови знания.
цитирай
7. elcho - Предполагам, ......
10.03.2016 22:28
...,че става дума за нещо съдбоносно...!
цитирай
8. elcho - Аз съм съпричастен към коментара на get
13.03.2016 08:48
всичко, което пиша, го поднасям за коментар, а не го налагам като истина .И не е нужно да се нападаме веднага, а да споделиме мнения, Но за това се изисква поне малко уважение, за което отправям АПЕЛ към iliyanv и всички други !...
цитирай
9. starkmaster - О , я стига
05.04.2019 09:47
безродника Златарски(В. Златарски плагиатства от Шахматов например в публикация в която се води като на "Руска Академична организация зад граница ". В тази Руска Академична задгранична организация, Златарски е признат за "професор". Ето защо когато твърдим, че Златарски няма НИКАКВА НАУЧНА степен издадена в България (асистент, доцент, проф. и т.н.) лъжа не говорим. Той има такава "призната", но руска.) Това е наградата за руската марионетка мошеника Златарски, и други знайни, и не знайни "герои", които "харизаха" древната тракийска/българска история/ на данайците от Етиопия, които от 1821 г. се казват гърци

О, я стига. Не може който когато си поиска, българин да се нарича. Оказа се,че най-лесната работа на тоя свят,е да станеш "българин". Просто го заявяваш,и готово. Веднага в България се появяват множество защитници на "справедливата"ти кауза.

Кул Гали и въпросната Хон Китабъ е пълен фалшификат и е част от фентази романа на Нурутдинов Джагфар Тарихы.

Да можеха всички, които вярват, че татари, чуваши, башкири и пр. Са българи, да видят как в едни групи се пишат българи, а в други същите лица развяват знамето на Турция!

Поискаш ли източник и всички волжски сектанти се обиждат и млъкват...

Другото- Приликите и подобията НЕ доказват идентичност.
Волжки българи-българите от местноста Валога при врачанското село Оходен, Стара планина.
Овчата битка е била между част от султаната Хорезм и монголотатарите на Темуджин.

https://bglog/blog/Balgarionn/site/posts/BGLog/Измислицата--Волжска-България-

Това за държавата Идел(Волжка България, Чувашия, Кам) и т.н. са бълнуванията на днешните татари за възникването и развитието на българите някъде там, из Волго-Камския край. А понеже са с преобладаващо тюркска/татарска (алтайска) кръв и са мохамедани нещата съвсем загрубяват, тъй като с тия лакардии те стават проповедници на пантюркистката хипотеза!
Вече стана много модерно тюрско-руско-монголо-татарската мелез да се имат за българи... Никой не признава мелезите за свои и те...какво да правят...? От монголи до индийски цигани говорят че са с българско потекло...

Ал-Гарнати специално за мазните булгур тюрк пезевенклар:"... А учените при тях се наричат БАЛАР, затова са нарекли тази страна "БАЛАР", което означава "учен човек", и това са го арабизирали и са започнали да я наричат "БУЛГАР"."
Демек, измислицата "Волга Булгар" е резултат на фонетични манипулации на руски и съветски учени и естествените недостатъци на куфическата арабица. Няма "Булгар" в изворите, а чувашкото ПЪЛХАР и татарско БОЛФАР. Когато българите са на Балканите през IV и V век, волжките туземци пълхар болфар живеят в каменната ера, не познават камъка и керамиката и вероятно са се учили да ходят на два крака. Ел Булгар Ал Кошмар
Да можеха всички, които вярват, че татари, чуваши, башкири и пр. Са българи, да видят как в едни групи се пишат българи, а в други същите лица развяват знамето на Турция!Вече стана много модерно тюрско-руско-монголо-татарската мелез да се имат за българи... Никой не признава мелезите за свои и те...какво да правят...? От монголи до индийски цигани говорят че са с българско потекло…
Волга е името на реката, ама от началото на XVI век. Това е известно на всеки пълнолетен волжки циганин с булгарско самосъзнание. Така че, както обикновено, на някои им се губят 5-6 века време. Името на Волга означава "Крива река". Това не може да даде име на народ.

Претенциите на татарите за български корени, за това , че те са истинските българи, не са нито безобидни, нито безопасни за нас, българите.
Целта е да се заличи разликата между измислените мюсулмани - болгари край Волга и реалните болгари край Дунав, които дадоха ЕЗИК И РЕЛИГИЯ на руските, азиатско-угро-фини и варяги по същество и род .Тези руски въжделения се чепкат и до днес от руски агенти в българско.
Заради тази лъжа ни разделиха след Берлинския конгрес. Заради нея осакатиха страната ни след Ньойския пакт, а после ни хвърлиха в мечешката прегръдка на СССР. Днес, когато сме на линията на разлома, отново ни заливат с лъжи. За да не помним, че ние Българите сме най - старите европейци, потомци на Траките.

Заявено от Заместник генералния прокурор на Руската федерация Владимир Колесников на 16.05.2006г. по време на дискусия в Руската Дума: „Рюрикови са били по кръв чисти българи, а не варяги... . И нека татарите да не се оплакват, че нашият Иван Грозни им разрушил Казан. Той е Рюрикович, а всички Рюриковичи са българи по произход.

Според чувашкия езиковед В. Егоров чувашите се формират в процеса на тюркизация на местни фински племена (марийци).Това се потвърждава и от голямата близост в културата и традициите между чуваши и марийци, както и от антропологически изследвания.

"Стамбульском архиве крымских дел обнаружил уникальный документ 17-го века,документ дипломатического характера,где перечисляются народы бывшего Казанского ханства.Суть документа такова,народные предводители обращаются к крымскому хану принять их в подданство т.е. прислать наместника.Перечисляются следующие народы готовые принять власть крымского хана: чуваши (20 тыс кибиток), черемисы (40 тыс кибиток), удмурты (10 тыс кибиток), башкиры-иштяки (10 тыс кибиток) и 7 городов (районов) Сибиркого юрта.Это примерно около 800 тыс. человек.Самый главный плюс этого источника,то что он написан самими жителями бывшего казанского ханства. Отрывок из работы Акдес Нимет Курат опубликовал Ахат Салихов в своей книге "Онотолѓан тарих биттєре".В списке народов булгар нет

Татарстан
площ : 68 000 кв./м Население:3 786 358 Столица : Казан - 1 143 500 жители
Преброяване-2010 г. Етнически състав:
татари-2 012 571 53,2%,
руснаци-1 501 369 39,7%,
чуваши-116 252 3,1%,
удмурти-23 454 0,6%,
мордовци-19 156 0,5%,
марийци-18 848 0,5%,
украинци-18 241 0,5%,
башкири-13 726 0,4%,
азербайджанци-9527,
кряшени-29 962 0,8%,
булгари-484 души
други-46 800

https://bglog/blog/Balgarionn/site/posts/BGLog/Измислицата--Волжска-България-

За първи път ислямския мисионер Ибн Фадлан използва термина "АлБалкарийа". Но това не означава България-Булгаро-Вулгарес-Богариjа.
Ибн Фадлан не може да не знае тоталното поражение на исляма от Св. Цар Тривелий в Константинопол. Делят ги малко повече от 1 век. Да не знае кои са българите и какво място имат в Източен Рим.
Ибн Фадлан говори за нещо коренно различно - мястото, територията на пчелния мед. До днес пресичането на Волга и Кама са територии от безкрайни гори. Пълни с див пчелен мед. Този мед са събирали тюрките и продавали чрез водните пътища на големите реки. Медът тогава е бил изключително скъпа стока. Единствен подсладитил.
До днес на тюркски BAL означава пчелен мед. С тази дума е свързано името на турската кавказка държава Кабардинобалкария.
Руската тюркска канцелария обаче още не ги е направила прабългари.
Пишете Товарищи, прабългарския народ на Кабардинобалкария е подтиснат и му е нужна прабългарската индентичност.

Както в „Джагфар Тарихи”, фалшификации са и в основата на писанията на Ибн Фадлан за пътешествието му 922 г. до Волжска България. Нито оригинала е налице, а само фрагменти от преписи, компилации с тях, своеволно допълнени и разширени, мътна е и историята на намирането на преписките, проблеми с тълкуванието и неверен превод и произношение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliyanv
Категория: История
Прочетен: 350721
Постинги: 69
Коментари: 440
Гласове: 231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031