Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2019 09:04 - Наследниците на княз Курт и световния интелектуален елит
Автор: iliyanv Категория: История   
Прочетен: 3767 Коментари: 14 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Легендарният прабългарски владетел Курт, чието име е обезсмъртено в един безспорно истински руски писмен паметник от XVI век, писан върху хартия, произведена през XVIII век с мастило от средата на XIX век. Както е известно, този наш известен княз от групировката „Дуло” е управлявал само 60 години, време крайно недостатъчно за постигане на сериозни икономически, социални и военно-политически резултати, поради наследените трудности и проблеми от 300-годишното неуспешно управление на групировката „Авитохол”. И все пак, ако днес за Авитохол почти никой не се се сеща, стига да не броим научените работници от Института по поп-фолк история към БАН, то една лексикална разновидност на името КУРТ е може би най-често срещания надпис по стени, гаражни врати и училищни дворове в Дунавска България, наред с „Локо София” и „Бий чорбата по главата” . Морфемата КУРТ има кавказки произход с източно-ирански корен, в която се усеща и средноазиатска тюркска връзка. Запазена е в някои балкански езици като съкращение от израза „кур тате” , демек КУРТ и значение в българския език – „къс и дебел”, а в сърбохърватския – „дълъг и тънък”. Благодарение на тази закачлива семантика личното име „Курт” е запазено в почти целия познаваем свят, с изключение на Русия, Северна Корея и Зимбабве. Доказателства: Куртий Руф – римски историк (Историята на Александър Велики) с памиро-алтайски корени, племенник на Курт; Флорин Курта – професор от университета Гейнсвил, Флорида, споделил чрез дебела книга с българската делиорманската академична мисъл публичната тайна, че „склави – славяни” е понятие от Римската правна система, възникнало в началото на 6-ти век,по-късно станало нарицателно и презрително наименование на варварските съседи на империята или компактни общности от хора в империята с робски статус или непълни римски граждански права; Иван Куртев – зам.предеседател на НС 1995 – 2001; Курт Хауенщайн – австрийски поп-музикант/ „Супермакс”; Курт Валдхайм – австрийски политик, генерален секретар на ООН; Курт Кобейн – американски музикант /„Нирвана”; Курт Вонегът – американски писател; Курт Швитерс – германски поет, художник, скулптор, дизайнер; Курт Тухолски – германски белетрист, поеет и публицист; Курт Гьодел – австриец, един от най-големите математици на ХХ век; Курт Мазур – германски музикант и диригент, дирижирал севтовно известни симфонични оркестри



Гласувай:
3



1. leonleonovpom2 - Курт го има и на френски, като &qu...
17.09.2019 14:50
Курт го има и на френски, като "Т" се пише ,но не се произнася Обичайният смисъл е къс Но има интересни производни думи- куртО-животно с подрязани уши и опашка? Корт също се пише курт, и както при къс Т- то не се чете, куртаж е посредничество, както и комисионна при посредничество
Не знам дали ти е известно, хърватите също твърдят ,че са от Български корен И извеждат името си от Хорват- Коврат- Кубрат!
Има наистина едни необясними отношения и войни между нас и хърватите по времето на Владимир Хръз, които не могат да се обяснят другояче, освен с близка връзка!........
цитирай
2. iliyanv - Курт, Безмер, Ирник, Есперерих, Тервен и прочие тъпни
18.09.2019 17:00
всички са руски шменти-капели и имат връзка с българското хистори точно толкова, колкото с арменското.
цитирай
3. andorey - Аз гласувах с плюс, защото уважамам ...
18.09.2019 19:44
Аз гласувах с плюс, защото уважамам чувството за хумор. Показва че състоянието на човека не е безнадеждно и има шанс за разбиране.
По въпроса за Кубрат съм склонен да приема, че става въпрос за Кубер, който се е подвизавал в Македония, заедно с Мавър. А по късно от Теофан и Никифор е описан като Кубрат, баща на Аспарух...
цитирай
4. liubitel - Гаврейки се с нашето минало
18.09.2019 20:37
Гаврейки се с нашето минало,Илиян се гаври със себе си но не разбира че е за гавра самия той
цитирай
5. iliyanv - Мда, гаврата с чугунени глави
19.09.2019 07:55
като liubitel, laval, shtaparov и прочие сбърканяци се възприема хигиенично като "гавра с нашето минало". Хха-хах! Това ще си го запиша в тефтера с вицовете.
цитирай
6. dobrodan - Ами имат, искаш или не. Представяш ли си? Ти да не искаш,
19.09.2019 10:43
пък те да имат. Олилеллейй, ми сега?
Навлизаш в критична фаза, какзах ти към кого да се обърнеш, явно не си го прочел.
Благодарение на тия хора ни има и мен, и теб.
Неспасяем си. От теб самия си неспасяем. Съжалявам.
Има една истинска случка с един македонец. Гледат с жена си към някакъв пирински хълм и виждат орел. Гледай, мъжо, казва жената , орел е кацнал горе!
- Не е орел, коза е! - твърди мъжът. И така на няколко пъти.
Козата разперила криле и отлетяла...
- Видя ли, че е орел? - възкликнала жената. - Ето го, лети!
- Може да лети, но е коза! - заключил мъжът.
Та питам, да не си от Сандански случайно?
цитирай
7. iliyanv - Още един формен идиот се разписа ...
19.09.2019 12:55
Това означава, че в момента е на свобода и е обществено опасен, тъй като психодиспансерите в страната са пълни до тавана. Ако излезе скоро и прескочи есенното обостряне, може да го приемат на работа в БАН като специалист по проблемите на Тангра-Хермес.
цитирай
8. kirk - Напълно съм съгласен
21.09.2019 12:03
iliyanv написа:
Това означава, че в момента е на свобода и е обществено опасен, тъй като психодиспансерите в страната са пълни до тавана. Ако излезе скоро и прескочи есенното обостряне, може да го приемат на работа в БАН като специалист по проблемите на Тангра-Хермес.

Красимир Добрев, Dobrodan e със сериозни девиации - просто илюстрация на психопатологични отклонения. Вижте само колко грешки в един постинг?! Уж истинска история, пък козата разперва криле... И защо да е за македонец, и защо от Сандански??? Това е херменевтика, бе тапир!!! Идиолексика!!! Никой не те разбира, псевдо-Исусе!!! А, иначе той кандидатства не за БАН а за АН на Турция, знае се!
цитирай
9. dobrodan - Защото си прост Къркой,
21.09.2019 17:37
затова. Ако не си разбрал разказчето, значи си фантастично тъп! Това не е древноарменска история, случката е истинска и ще ти го обясня като за първокласник: човекът е българин-македонец, който продължава да твърди, че са видели коза, без значение, че все пак е било орел, прекрасно свидетелство за древните белокаменни македонски глави... Ти наистина ли си арменец? Хм... Не е за вярване? И що си така прост тогава? Илиянчо... Мойто момче, де са ми другите коментари? Обаче на тоя рунтав копук го одобри това душевно повръщане? Ако тоя ти е приятел нещо...пази боже! Да знаеш, че може да ти е хвърлил око...стара родова черта им е, умната!
цитирай
10. iliyanv - Прощавай брато, не мога да пускам всички твои тъпизми,
21.09.2019 18:15
все пак сървъра на Блог.бг има физически граници. Нямаш ли друго занимание в психодиспансера? Намери си някакво обикновено хоби, за да намалиш ефекта на болестта.
цитирай
11. kirk - По принуда завърших и психология
21.09.2019 20:26
По принуда през соца завърших и психология, защото нямаше какво друго да запиша като втора специалност, а те я направиха задължителна, когато завърших бълг. филология. Разбира се - това беше марксистко-ленинска идиотизирана психология поради което по-късно допълних с бихевиоризма и прочее, да не те занимавам. Та, значи - това си жив симптом, мойто момче. Никой не пише такива истински истории, които само той знае и разбира, освен идиолектиците и това е синдром на херметична реч. Аз ти цитирам за втори път "Козата разперила криле и отлетяла", а ти пак повтаряй, повтаряй и повтаряй, че било истинска история, идиотино нещастен, задръстен и луд!!! Питай някой трети да ти обясни, че или разказът не е истински или ти си Ненормално Луд!!!
цитирай
12. dobrodan - То нещо да не си го завършил не остана ли?
22.09.2019 11:18
Не е лесно от телефон да слагаш кавички на точното място. Каква херметика и херменевтика намери в най-обикновен анекдот - не е ясно. Случката е анекдотична - така по-добре ли е? Македонците са прочути с ината си и не само българските македонци, навсякъде са си такива. Трети лица ми казаха, че явно имаш отклонения, но чак пък когнитивни... Не е добре работата... От толкова учене да си вземеш почивка налко? Трябва ти малко спокойствие и арменска църковна музика... Или пък грузински хор? На ушенце?
цитирай
13. dobrodan - Да си виждал една монетка така
23.09.2019 18:13
на Сашко македонецот със знака IYI отгоре й?
Или пък цитатче как 300 000 волжки българи са преселени во Македонията?
Абе ти само негър не си май? Сигурен ли си?
След "сега" не се слага запетая, а в случая пред "че" задължително трябва да има.
Кой ти даде професурата, неграмотнико?
Знаеш ли какво значи името Македония? Маг идан, вълча глава, не проста овча като твоята. Цигани сме ами:) явно повече гени сме взели от вашите:):):).
цитирай
14. kirk - Явно много ти се иска да ме вкараш в някакъв филм
23.09.2019 23:38
Явно много ти се иска да ме вкараш в някакъв филм, да ми разкажеш за преселването на волжките казаци, за твоята "етимология" на названието Македония и за какво ли не? Няма да стане - успокой се, пий си лекарствата и да знаеш, че анализите на инсекти не интересуват слона!!! Пука му на хобота!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliyanv
Категория: История
Прочетен: 348825
Постинги: 69
Коментари: 440
Гласове: 231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031