Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2018 10:26 - Античните монети от Плиска
Автор: iliyanv Категория: История   
Прочетен: 15529 Коментари: 20 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изминаха четири годии от публикуването на изследването ми „Монетните находки от Плиска биха могли да разколебаят заключенията на шуменско-новопазарската академичност”,   -  http://iliyanv.blog.bg/history/2013/12/18/monetnite-nahodki-ot-pliska-biha-mogli-da-razkolebaiat-zakli.1220468

в което описах опита на  научните измамници Фьодор Успенски и Карел Шкорпил  да скрият от научна публикация откритите десетки антични монети на територията на Плиска по време на първите археологически разкопки 1899 – 1900 г. От тогава    изтече много вода от Крива река, много земна маса се пренесе в Плиска без особен смисъл за науката. Това изследване е опит за допълнение на първото с нови данни, до които съм достигнал за тези  4 години. Ще започна отново с  думите на Шкорпил от  „Материали за българските древностил Абоба-Плиска”, Известия на РАИК бр. 10 / 1905, които показват характерната преднамереност към проблема, която в продължение на повече от 100 години се следва неоклонно от продължителите- копачи на исторически илюзии. Цитата се отнася за разкопките във владетелския дворец: „...По-горе беше отбелязано, че централното здание, което трябва да приемем за дворец, и прилежащите към него постройки са били защитени с каменна стена. Откриха се няколко кули и две врати. Разчистването на северната врата даде няколко находки от желязо, мед и керамика, между другото намерен беше реликварен кръст (енкулпион), част от меден съд (дискос) със свещени изображения, орнаменти и надписи.Тук бяха открити няколко парчета прегоряло желязо, скоби, гвоздеи и др.; от по-ценните предмети пръстен с изображение на птица, римска монета с женска фигура, фрагмент от меден съд и др.”  Шкорпил се е задоволил да спомене римската монета в пристъп на излишна бъбривост, без да направи елементарен опит за нейната идентификация или да обясни нейното намиране в двореца.  Примерно, да поясни, в стила на друг известен манипулатор на научна информация за Плиска  - Рашо Рашев, че монетата е донесена от любознателна птица, която преди това я клъвнала  в античните развалини на Марцианопол. Напомням, че Рашо Рашев и Янко Димитров („Плиска – 100 години археологически разкопки”) са автори на „научния” анекдот, че античните монети в Плиска са докарани със строителните материали от други антични селища. Излишната бъбривост очевидно не е добър съюзник на всеки мошеник. И ако в момента не мога да питам Рашев по обективни причини, то мога да се обърна към неговия съавтор Янко Димитров с елементарния въпрос: с кои именно материали са пренесени античините монети в Плиска. Тухли? Керемиди? Камък? Хоросан? Дървен материал? Пясък?

Сто години след Шкорпил и Успенски политиката да се укриват или неглижират античните монетни находки от Плиска продължава да бъде водеща след делиорманската научна мисъл, базирана в центъра на прабългарската просвета -  Шумен. Цитирам едни други видни копачи на исторически илюзии – проф. Павел Георгиев и доц. Стоян Витлянов, „Архиeпископията - манастир в Плиска”, 2001 – стр.16

„... Хронологическите граници, в които е обитавано мястото на манастира са от втората половина или края на VIII век до края на  XI век. Археологическите разкопки не дават никакви данни за живота на това място, както преди, така и след този период. Материалите от античността се изчерпват със сравнително голямо количество тухли, някои с печати, мраморни плочи и детайли с надписи, преупотребени в средновековните строежи, както и една римска бронзова монета от III-IV век. Те са открити на различни места и не образуват отделен пласт. Най-важното обаче   е това, че сред тях липсват , с изключение на 2-3 фрагмента от римска керамика, битови материали,  които да регистрират живот в района около базиликата през античната и ранновизантийска епоха.”   Римска бронзова монета от III – IV век ? Възможно ли е през XXI век да се идентифицира антична монета с толеранс 200 години от „специалисти”, професори и доценти, без да се направят елементарни измервания на монетата – тегло, диаметър, описание на иконографията, степен на изхабяване, наличие на запазени букви и т.н.??? Възможно е, особено когато тази монета, намерена почти в основите на Голямата базилика преобръща драстично нейната предварително стъкмена датировка. И когато авторите са пълни научни аутсайдери.

 В духа на шегаджиите Рашо Рашев и Янко Димитров, тук  определено  обяснението може да бъде свързано с действията на огромна по размер птица, вероятно белоглав лешояд от провадийските чуки, който освен римската монета и римската керамика е успял да награби от Марцианопол и римски тухли с печати на римски легиони и да ги спусне до основите на Голямата базилика. А как тази римска монета, римска керамика и тухли  са  се озовали на 1 метър дълбочина под повърхността на слоя, вероятно може да се обясни също с помощта на биологичното разнообразие в района. Може би къртица или сляпо куче са ги пренесли дълбоко в основите на емблематичната сграда, колкото да се опитат да заблудят цвета на делиорманския исторически академизъм.

Веднага искам да подчертая, че агентурното минало на Стоян Витлянов Стоянов (Държавна сигурност, псевдоним „Плиска”) няма никакво отношение към случая, който е типичен пример за неотклонно следване на политиката, зададена  120 години по-рано  от първоучителите на българската археология и история Успенски и Шкорпил – да не се показва античното минало на Плиска.

Благодарение на средствата за масова информация до нас достига фрагментирана информация и по въпросите, свързани с монетните находки от Плиска. След публикация в информационния уебсайт „Топновините” (http://shumen.topnovini.bg/node/623593) , ние ставаме съпричастни към високопатриотичен акт -  дарена интересна и ценна монета на Регионален исторически музей – Шумен. Монетата - златен солид от времето на Константин Копроним (741 - 775)  е дарена от Росен Попов, пастир от село Жилино, Община Нови пазар. Селото се намира на 7.5 км североизточно от Плиска, а югозападното му землище на практика се намира в границите на Външния град. Според дарителя, монетата е намерена в границите на археологическия резерват Плиска и остава пълна загадка, защо дарението не  е притежание на НИАР Плиска, където е логично и справедливо да бъде експонирана. От публикацията в сайта  се разбира, че дарителят не за пръв път прави дарение на музея с находки от Плиска, в т.ч. и монети. Разбира се, какви точно монети, ние едва ли някога ще разберем, след като за опазването на тази обществена тайна е впрегнат и бивш агент  на държавна сигурност с кодово име „Плиска”.

Информация за антични монетни находки от Плиска може да се намери и в чисто академични археологически публикации, стига читателят да има необходимия нюх за откриването им. В научното изследане „Химико-технологично изследване на монета (фалшификат на златна номизма тетартерон) от Плиска”, 2017 г.  авторите Валери Григоров   и Пламен Бонев разглеждат интересен сучай на откриване на древен фалшификат на златната номизма от XI век в Плиска през 2012 година:

„В настоящата статия са представени резултатите от изследването на химическия състав на монета (фалшификат на златна номизма тетартерон), открита при редовно археологическо проучване на обект „Дворцов център-изток” в Плиска. Находката е намерена през 2012 г. в североизточната част на сектора, където са разкрити деструкции от вкопана постройка (ХХ-304/2) (обр. 1). Изцяло проучена досега е само югозападната ѝ част (около 36 кв.м). Постройката е разрушена от пожар, в следствие на който дървената ѝ конструкция се е срутила на пода. В дебелия пласт от пепел и овъглени дъски бяха намерени 4 монети – една римска (на имп. Елагабал (218-222) и три анонимни византийски фолиса от клас В (1030/1035-1042). Последните три монети определят времето на пожара – около 30-те – 40-те години XI век1 . Монетата , която е предмет на настоящето изследване (обр. 2) е открита при проучване на пласта, който запечатва и подравнява останките от опожарената постройка. Стратиграфското положение на находката определя времето на попадането ѝ там малко след пожара.”

От тези няколко изречения разбираме, че римската монета не е в логическа връзка с останалите три и е открита в дълбок пласт, за разлика от трите късни византийски монети, които са открити в горния запечатващ археологически слой. Наистина авторите на изследването се занимават със строго специфичен научен проблем, какъвто е технологията на изработка на фалшификата, но прави крещящо впечатление пълния непукизъм към откритата на място римска монета от началот на III век.

След 120 години археологически разкопки в Плиска до днес, копачите на исторически илюзии са успели да изследват арахеологически едва 3% от площта на Външния град.  Обезпокоителна е тенденцията всички изследователи с малки изключения от времето на Успенски и Шкорпил до наши дни  съзнателно да манипулират или неглижират данните за античните монетни находки от Плиска. В посочените примери римските монети и и съответстващ керамичен материал са открити на знакови места: една в двореца на Крум/Муртаг/Борис , една в основите на Голямата базилика, заедно с римска керамика  и една пак в т.н. Дворцов център. И ако за първите 100 години  разкопки има някъкав опит за тяхната систематизация (Йорданов, Ив. „Монети и печати от Плиска (1899 - 1999)), то  можем да смятаме, че последните 18 години са безвъзвратно изгубени за  историческата наука.

На 28 км югозападно от Плиска се намира т.н. „Аул на хан Омуртаг край село хан Крум”, наименование, в което освен името на Крум  са верни само предлозите „на” и „край”. Там копачите на исторически илюзии използват монетите за датиране на селището и сградите. По този напълно нормален научен метод те са установили, че селището е късноантично, в което са издигнати едни от най-ранните църкви в Северна България от втората половина на IV век. След почти 70 години лозарска копан те установиха по безспорен начин, че това антично селище никога не е имало нещо общо с великия български владетел Муртаг, но продължават да пълнят академичните си публикации под запазената марка на БАН с ярко неграмотното средноазиатско наименование  „Аул на хан Омуртаг”, наименование, въведено в научен оборот от доказания измамник Фьодор Успенски. При разкопките в Плиска  намерените монети, отсечени преди VII век, не могат да служат за доказване на исторически събития. За датиране могат да се използват само правилните монети, въведени в обръщение след VIII век, които не противоречат на стогодишнитe предразсъдъци и легенди. Изглежда дълбоко в земните недра на Плиска съществева някаква геоложка аномалия, неидентифицирана до този момент от науката, която въздейства на човешката психика и води до пълно идиотизиране на академичния научен персонал.

 




Гласувай:
6



1. andorey - Виж сега. Поставих въпроса за мо...
18.01.2018 14:26
Виж сега. Поставих въпроса за монетите от Плиска на наши специалисти, археолози. Тези монети са няколко десетки, поне записаните в научната литература. Те ми отговориха, че въпреки това монетите не са достатъчно и не могат да служат за доказателство. Предположиха просто че на мястото на Плиска е имало някакво антично тържище или просто някакъв кръстопът. Ако е имало нещо по сериозно, трябвало да има повече монети, включително повече църкви, сгради, базилики и т.н. от съответния период...
цитирай
2. shtaparov - Подкрепям твоите заключения- м...
18.01.2018 15:13
Подкрепям твоите заключения- моето мнение е,че на 19,5 кв.км,колкото е площта на Външния град просто няма как да не е имало нито едно антично селище: това е практически и теоретически невъзможно. Римляните не са търпели "празни" места,по-дълги от 4-5 км което означава,че на територията на Плиска трябва да има най-малко три антични селища,без да е задължително градът да е техен наследник. Друго е обаче мнението откривано в стари извори,че Константин Велики е основал Плиска и Преслав: то не е лесно да се докаже но не може и да се отхвърли,затова на първо време въпросът ще остане "висящ". Има и друго: средновековните Българи не обичали монетното обращение,приемайки го за средство за измама но въпреки това понякога в живота си са ползвали единични монети,най-често средновековни. Между средновековните монети нерядко се промъквали и антични,каквито земеделците откривали в нивите си и не е изключено в някое Българско селище,което е чисто средновековно да се открият повече антични отколкото средновековни монети,понеже античното монетно обращение било далеч по-развито и по-добре снабдено с монети от средновековното.
цитирай
3. iliyanv - Виж сега, кажи на тея тъпунгери "специалисти археолози",
18.01.2018 18:55
че е прилично, преди да изръсят някоя тъпня, да земат да попрочетат нещичко за Плиска. Поне от хорски срам. А като не знаят - и мълчанието е по-добрия отговор.
Та така за кръстопътя, публичния дом и тържището от съответния период.
цитирай
4. get - - Под долното написано ...
18.01.2018 19:30
iliyanv написа:

„Аул на хан Омуртаг”, наименование, въведено в научен оборот от доказания измамник Фьодор Успенски. При разкопките в Плиска намерените монети, отсечени преди VII век, не могат да служат за доказване на исторически събития.


... се подписвам с ДВЕ РЪЦЕ!
- Това ако не е съзнателна МАНИПУЛАЦИЯ НА НАХОДКИ с последващи ПОДВЕЖДАЩИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ - здраве му кажи!
- Откровен пример за тенденциозна и "научна" лъжа!

- Същото КАТО С ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА - това да не са го постигнали чрез времево-телепортиране на обекти ... строени поне ЧЕТИРИ ВЕКА по-рано ... интересно откъде ли са си изписали майсторите-строители и архитекти създали постройка - ОТ ТИП КОЙТО КЪМ НЕГО ВРЕМЕ не само не се е строил ... а дори не са знаели КАК СЕ СТРОИ!

- Чест и почитания, за обективноста и актуалността на така коментираните въпроси!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Не ми е ясна тезата ти? Че Плиска ...
18.01.2018 23:44
Не ми е ясна тезата ти?
Че Плиска никога не е била Българска столица ли, или, че е била античен град и нищо друго?

Относно монетите, сигурно имаш предвид ,че няма Български монети?
Ами и тогава е имало евро- ромейските номизми
С тях са плащани данъците от ИРИ на България! Българското стопанство е било натурално, монетите са се използвали изключително за външна търговия Паричните постъпления от ИРИ са напълно достатъчни! Виждал съм монети на Никифор Фока-медни и сребърни-Те не са ли от периода на Крум ! И са откривани масово в Шуменско Не е ли близко до Плиска?
Има античен град в Плиска , има и издание на книга отпреди Девети за него, не мога сета да търся името и автора В постинг съм коментирал това
Това не променя нищо за Българската столица Плиска или Плисков!
Както и Преслаба за Преслав!
Държавата ни я има и е факт
Че няма документи, много са работили ,с векове, по унищожаването им!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Ще обясня защо преисторията на Плиска не променя нищо!
19.01.2018 11:02
Филипопол бил основан от Филип! Да , но има Пулпудева!Преди него!
Александър основал 12 Александрии? Оказва се, че е само една реално!
Константин основал Константинопол? Къде остава Бизантион /или Византион/
Анхиало било основано от Аполония и от гърци?
Единствените монети ,които се намират масово в предполагаемото място на града- античния, са на Филип и сина му-от така наречения гръцки период Липсват Аполонийските Повече са Аполонийските монети от Римския период, които са много редки! Смятам ,че може да ми се вярва, защото колекциите на музея са минали през ръцете ми
В замяна изобилстват монетите от Сапейското царство в Римската епоха-На Реметалк най-вече Тракийски монети!
Може ли на база монетите да поставим под съмнение античната история на града?

В древността явно е практика владетел, като завладее чужд град ,да го преименува и да се обяви за негов основател, ако носи името му!

Нищо фатално няма, ако в Плиска са открити антични монети! Знам ,че са открити
Идва Аспарух, заварва селище на мястото, дали изоставено, дали съществуващо, харесва го и си прави столица там С огромна площ, в книгата ,която съм коментирал, беше над 20 квадратни километра! Което предполага население над 100 хиляди души/ Помпей е с площ един квадратен километър и с население 12-14 хиляди души! Но да допуснем ,че Плиска не е плътно застроена!
Чудя се на археолозите, ако наистина отричат намирането на антични монети в Плиска, защо го правят?
Напълно в реда на нещата си е градът, мястото, да имат предБългарска история!
цитирай
7. marknatan - Абе те Великите Алхимици не обръщат ...
19.01.2018 11:16
Абе те Великите Алхимици не обръщат фнимание на праманафска катедрала ако не дигана 300 бг по чертежи на братя Грим ти с монети ги занимаваш
кеф им на баняджийските маймункьовци катедрали дигани по триста години, кеф им юрти, по чертежи на братя Грим . Един поп археолог сега намерил ена праманафска катедрала дигана 300 бг по чертежи на братя Грим от 4 век ма отдолу немало никъф античен пласт значи била от 9 -ти век
цитирай
8. marknatan - " Забранения" Филов е ...
19.01.2018 11:17
" Забранения" Филов е още забранен за Великите Алхимици, защото за намерените легионерски тухли от които е изграден "бастиона" Абоба още тогава Освободителя на Добруджа по-късно, Богдан Филов писа на Строителите на капитализъма и братя Грим, че от това да има тухли изработени от легионите пребивавали по бг земите от Рацария до устието на тракийския топоним Марица , вместо само от Марцианополис откъдето е доказано камика за градчето, по-голем доказ за римски град нема, за което бе обявен за фашист. Намерените наскоро десетки антични саркофаги потвърдиха казаното от "фашистта". Бглайномета Рашев е записал в научно издание на английски, че в Плиска са намерени десетки антични монети. Един от лайнометите преподавал на студентите, че " за определяне на датировки се ползват комплексните данни от съответния обект, в тях влизат и монетите, но не само."
ха ха ха за територията на Делиормана монетите не влизат в датировките , на бг науката не и пука ха ха ха идиоти
Къде по широкия свят, кой е този случай, в който намерениете при редовни археологически разкопки монети, дори и един единствен шекел от среден род са изключени от обекта от провеждащия разкопките с доказ, че не принадлежали към обектта, защото били по-ранни от него, понеже там липсвал античен пласт !?
Под "Комплексните данни" е технологията на братя Грим, технологята за датиране на баняджиите е по братя Грим ... братя Грим ги покръстили и хана им дигнал Хан ... да им ги посрещне учениците ... за триста години един надпис на базилищкославянски не са намерили маймункьовците ма датира по писанията за братя грим от 19 век ....
цитирай
9. didanov - здравей илияне
19.01.2018 23:56
и аз не разбрах точно - античните монети намерени в Плиска са или не са доказателство, че този град или селище е съществувал през Античността? Логично е да са доказателство, нали?
цитирай
10. leonleonovpom2 - А, то и обърканият бил тук, аз май ...
19.01.2018 23:57
А, то и обърканият бил тук, аз май трябва да се оттеглям? Няма какво да коментирам Той не оставя нищо за коментар Защото овонява всичко
Той трудно чете и още по-трудно разбира!
Какво, като е имало римски град и са намирани монети от преди Аспарух?
Що за идиотия е това? Защо ще се крие това?С какво вреди?
Дадох десет примера поне-С дванадесетте Александрии, с Пулпудева, с Бизантион....Е и като е имало град преди основаването им ,това нещо променя ли?
А бе ти, който пишеш само тук и си много велик в собствените си очи, но нямаш публикуван и ред иначе, какво искаш да кажеш дълбокомислено?
Че Плиска не е била столица на България или нещо друго?
Изясни го, ако можеш, разбира се!
Но не се разсейвай със странични дразнители, лошо ти влияят! Само върху въпроса се съсредоточи!
цитирай
11. iliyanv - Разбира се, че монетите са първокласно археологическо доказателство
20.01.2018 08:52
1.Елементарна истина е, че само от 1-2 намерени монети без други доказателства не могат да се правят генерални заключения. Тук обаче става дума за десетки антични монети - колко точно е абсолютно невъзможно да се каже. Причината е, че информацията за тях е укривана съзнателно. Как ти звучи този цитат от Шкорпил: "„..Селището при Козлуджа теке, което се намира между с. Козлуджа теке и фермите на Али боба – тука са намерени римски монети на Адриан, Филип и Константин, а също и колониални монети на Марцианопол и Никополис ад Иструм.”? Колко са монетите според теб? Отговорът е - много, но Ванга умря преди доста време. По-важното е, че броят на античните монети не намалява, а нараства. Все пак копачите са обработили само 3% от територията на комплекса за 120 години.
2. Тъй като това е поредица от няколко статии за антична Плиска, не бързайте да искате от мен отговор на въпросите ви точно в тази тема - всяко нещо с времето си. Става дума за няколко дни.
3. В края на краища основната теза на тази статия е да покаже, че тенденцията да се укриват антични монети (а както ще видите в следващите 3-4 изследвания - и други материални доказателства) продължава 120 години без прекъсване.
цитирай
12. marknatan - "1. Елементарна истина е, че ...
20.01.2018 10:16
"1.Елементарна истина е, че само от 1-2 намерени монети без други доказателства не могат да се правят генерални заключения."

Пак караш по ветерринарски.

Това правило от Долината на ветеринарите ли го взе?

Ах, как само са ги лъгали за истинската им тракийска история ! Само ветеринаря Пасков казвал Истината !?


престоелите повече в долината на ветеринарите и един тон монети да намерят се тая

За останалия цивилизационен свят, където се изучава История, като наука, една единствена монета е достатъчна за датиране на археологически обект.
цитирай
13. iliyanv - ОК, прав си Маркнатан
20.01.2018 13:09
и една монета, открита при перфектна стратиграфия е достатъчна за датиране на археологичен обект. Диданов, прощавай, че не се изразих правилно.
цитирай
14. joysii - Твърде много напомняте на онова ...
20.01.2018 17:06
Твърде много напомняте на онова празноглаво дрънкало Спароток, което бързо,бързо се омете от блогбегето, когато фантасмагориите му бяха лесно оборени от мен.
цитирай
15. iliyanv - Ъъъъ,
21.01.2018 18:19
joysii написа:
Твърде много напомняте на онова празноглаво дрънкало Спароток, което бързо,бързо се омете от блогбегето, когато фантасмагориите му бяха лесно оборени от мен.


Радост наша, раздела в който можеш да споделиш какви сексуални услуги предлагаш и на каква цена не е този. Виж в "Лични дневници дали няма да ти обърнат повече внимание.
цитирай
16. shtaparov - Твърде много напомняте на онова ...
21.01.2018 22:03
joysii написа:
Твърде много напомняте на онова празноглаво дрънкало Спароток, което бързо,бързо се омете от блогбегето, когато фантасмагориите му бяха лесно оборени от мен.

Оборила си "баба ти трънкина" както казват хората- извини ме за грубия израз,но той ми се струва изпросен.
цитирай
17. joysii - Къде е другия ми коментар? Толкова ...
23.01.2018 20:54
Къде е другия ми коментар? Толкова ли се уплашихте от истините казани там,че го изтрихте и не го публикувахте? Голям отворко, няма що.Смешко.
И...не си спомням да съм говорила за секс. Вие отваряте темата с някакви просташки намеци.Но то човек като няма акъл за нещо повече-удря го на секси обиди към интелигентните дами. Пак ще кажа-доста тъповати са постингите Ви.Нямате никаква представа от история, археология и изобщо,от наука.Не разбирам що за наглост е това да обиждате хора, които не познавате и които са хиляди пъти по-стойностни от Вас. Рашев, Ян.Димитров, това са учени археолози,а Вие сте едно нищожество в сравнение с тях.
цитирай
18. joysii - Твърде много напомняте на онова ...
23.01.2018 20:56
shtaparov написа:
joysii написа:
Твърде много напомняте на онова празноглаво дрънкало Спароток, което бързо,бързо се омете от блогбегето, когато фантасмагориите му бяха лесно оборени от мен.

Оборила си "баба ти трънкина" както казват хората- извини ме за грубия израз,но той ми се струва изпросен.

.............
Направих го смешен, поспорих с него здравата,но това помогна на всички. Видя се колко му е акълът и какви щуротии пише.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Последно, по темата! монетите ...
23.01.2018 21:17
Последно, по темата!
монетите наистина са исторически паметници Свързани са с историята
Но с единични монети трудно могат да се правят сериозни изводи например, в помещение на храм е намерена монета на Калигула Какъв извод може да се направи от това
Единственият сигурен, че храмът го е имало по времето на Калигула, така ли?
Ами ако тази монета е препредавана с векове и случайно е загубена по-късно там?
Например ,Императора, лека му пръст на човека, имаше култура, каквато на някои липсва тук
Убиха го за колекцията му
Основно ,тя беше от тетрадрахми, но е имал и други редки неща от Рим и Ири!
Ако един ден тя се открие някъде между остатъци или строежи, какъв извод може да се направи от нея
Ами , ако намереното в Плиска, зависи при какви обстоятелства е намерено, по някакъв друг повод се намира там, от рода на Бай Желязковия, укрито е било там и после е намерено при разкопки?
Монетите са доказателство, сигурно, но трябва да са съчетани и с други доказателства
Един прост пример Влиза един в църква и изтървава монета на ИРИ в нея
Например от десети век
Църквата е 10 века по-късна Става нещо, църквата се разрушава, но монетата остава Пази боже, но като пример
Мястото е напуснато но след векове се правят разкопки И се намира единствено тази монета и някои други, но след нея
От кой век да се датира църквата на база само монетите?
цитирай
20. iliyanv - Лео, същото съм го казал в коментар № 13,
24.01.2018 10:31
само че кратко и ясно. Виждам, че писането ти носи радост, но отделяй малко време и за четене.

Джойси, няма ли друго подходящо място в блогбегето, дето да си търсиш клиенти, па избра точно моя тема? Има толкова много сайтове за секс-запознанства...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliyanv
Категория: История
Прочетен: 348783
Постинги: 69
Коментари: 440
Гласове: 231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031