Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2016 17:04 - Eпископ Урфил освещава моста на Константин Велики
Автор: iliyanv Категория: История   
Прочетен: 3840 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Поради тая река Болга, славяните се нарекли болгари — и до днес, и били в оная земя много години и времена до 328 г. от рождество Христово....Ония българи имали намерение и съгласие да търсят добра и плодородна земя, дигнали се от оная земя и река много народ и дошли в Маджарската и Влашката земя. Пратили при цар Уалент, молили се да ги пусне през Дунав да се населят покрай Дунава и Тракия. Българите обикнали тая земя, обещали на цар Уалент да бъдат покорни на гърците и римляните и да им помагат във война."

Някакво особено и важно събитие ще да се е случило през тази 328 година от рождество Христово и е останало трайно в паметта на българите, щом и Паисий Хилендарски го е записал в „История славянобългарска”. Събитието ясно указва, че в тази година те са намерили добра и плодородна земя на юг от Дунава в Римската империя, но не по времето на Валент, а на Константин Велики...

Мостът беше внушителен и красив, хармонията от камък и дъб приковаваше погледите на пъстрото хорско множество. Неголям пристан  встрани от моста и кокетен емпориум, разположен между него и града функционално завършваха стратегиския транспортно-комуникационен център. Поради благоприятния вятър от другата  страна на Дунав се чуваха възбудени възгласи и музикални инструменти . Сто натоварени волски коли бяха спрели върху моста за да се изпита конструкцията за здравина.Хората чакаха идването на Констатин вече час, а юлското утро предвещаваше горещ и изнурителен ден. И ето, от вратите на Улпия Ескус се показаха императорските квадриги. Кортежът спря  и високите гости се насочиха около изградената ораторска трибуна. Константин беше придружаван от неколцина константинополски сенатори и Теофил, архитекта на строежа. Между гостите и гражданите, смесени с гетите колонисти, които бяха дошли от Сукидава, дискретно заеха местата си императорските охранители. Бяха високи и стройни мъже, а скитските им прически и светли коси ги сливаха с околните. Преди  време до властта достигнаха сведения за подготвен военен заговор, поради което Константин прехвърли легионите в Азия, разпусна палатините и формира нова мизийска армия и лична охрана от гети федерати. Един млад мъж, облечен с църковни одежди се отдели от множеството, а императора го прегърна топло и му посочи място сред почетните гости. Това бе Урфил, епископа на гетите, който посрещаше първата вълна преселници, получили  в резултат на личната му молба разрешение да се заселят в двете Мизии и Скития. Императорът заговори  от трибуната, говореше на родния си език и слушателите жадно поглъщахаха словата му. Преводач шепнеше тихо, на ухо, само на сенаторите, между които беше и препозита Урбикий, доверения човек на Константин, който издигна моста за 220 кентинария злато и три години работа.  Урбикий блесна с отлични качества на мениджър и след две години получи нова обществена поръчка: срещу 600 кентинария злато съгради крепостните стени на  Плиска, Преслав, Дръстър и Констанция.

Строежът се забави почти четири години поради нередности в тръжната процедура. Комисия от подставени лица на Лициний беше присъдила обществената поръчка за 300 кентинария злато и четиригодишен срок за изпълнение на консорциум от негови приятели. Константин научи за аферата и обяви тръжната процедура за недействителна и измамна. Лициний на свой ред обвини Константин в конфликт на интереси, а споровете и взаимните претенции доведоха до кървава гражданска война.

Императорът не беше многословен и хората посрещнаха с бурни възгласи края на речта му. На трибуната застана Урфил със светото писание в ръка, благослови Константин и моста, колонистите се кръстеха и благославеха след него. Белите и златоруси гетски моми запяха чудните си многогласни песни, Констатин и Урфил се приближиха до контрафорсната кула на моста, където ги очакваха други девойки с хляб и сол. Императорът сряза синята брокатена лента,   отчупи къшей хляб и пощипна по бузата смутеното момиче. Урфил изля менче с вода и поръси с чимшир паметната плоча, монтирана на входа на кулата. Двуезичния надпис на латински и гетски указваше, че моста над река Дунав е построен със средства на оперативна програма „Трансгранично сътрудничество” на Римската империя по времето на император Констатин.

 

 




Гласувай:
9



1. harta - Същата 328 година, поради съмнения ...
01.03.2016 12:08
Същата 328 година, поради съмнения за корупция, неосигурено външно финансиране и след разговор с Апостолическия нунций, императорът отменил поръчката за два лота на Северно балканския път, наричан тогава магистрала Хемус. Поради тази причина, участъците от този път между Монтана и пресичането му с виа Траяна близо до Мелта и от Мелта до Никополис ад Иструм останали непостроени.
цитирай
2. iliyanv - Същата 328 година почина и събирачът на мита,
01.03.2016 12:32
който бореше контрабандата с детектор на лъжата, но от това не се увеличаваха приходите в императорската хазна. И императорът вземаше все нови и нови външни заеми...
цитирай
3. harta - И императорът вземаше все нови и нови външни заеми... ,
01.03.2016 19:40
От което Той и сенаторите Му, ставаха все по-богати, а империята по-бедна. На всичко отгоре, кредитодателите от тогавашния МВФ го натискаха да приема федерати от източните провинции на империята.
цитирай
4. bolg - на педерастче "iliyanv"
10.03.2016 17:47
ебаный сербо-чифутский педераст "iliyanv", тебя твоя мать проститутка высрала для того чтобы ты потомственный копрофаг ел лайно, а не сидел в интернете. сгинь отсюда , блядь смердящая.
цитирай
5. elcho - Щях да пиша нещо ама прочетох предния коментар и ..........
10.03.2016 22:23
!
цитирай
6. iliyanv - Волжката блядка
11.03.2016 11:38
знае български на нивото на пет годишно шимпанзе. Сигурно работи в руския културен център, там се уреждат най-интелигентните путинисти.

цитирай
7. elcho - Да видях ти портрета ! Ти си Съветски СМЕШНИК !!!
24.03.2016 19:29
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliyanv
Категория: История
Прочетен: 350872
Постинги: 69
Коментари: 440
Гласове: 231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031